Още днес ще изпратя в секретно деловодство на парламента позицията за НАТО, така че всеки един от народните представители да може да се запознае с нея, каза Димитър Главчев

Още днес ще изпратя в секретно деловодство на парламента позицията за НАТО, така че всеки един от народните представители да може да се запознае с нея, каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.
Премиерът и служебният министър на здравеопазването посетиха днес терена, избран за строителство на бъдещата национална детска болница, за да инспектират разчистването му от съществуващите сгради. 
Главчев каза, че няма никакви поводи за спекулации, и определи като „абсурдни тези“ заглавия, които са намеквали дали служебният кабинет не ни вкарва във война. Нищо различно няма от позициите и решенията на Народното събрание, заяви служебният премиер.
Димитър Главчев допълни, че е обичайна практика преди форуми на НАТО всички страни да пускат за служебно ползване какви са предложенията им по тези позиции, така че няма как да нарушим общоприетото в рамките на НАТО и да разсекретяваме позиции, които няма как да се разсекретят.
Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание, се посочва в прессъобщение на Министерския съвет, изпратено до медиите на 28 юни.
Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. 
Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност, допълниха от правителствената пресслужба.
На 27 юни от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев потвърди по-късно, че той ще води българската делегация за Срещата на върха на НАТО в началото на юли. 
На 21 юни от правителствената информационна служба съобщиха, че служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари