Още преди седмица казах ясно на Мария Габриел, че нямам претенции да бъда външен министър, заяви Николай Денков

Рекламирай в beZpartien.bg

За да няма никакви спекулации, още преди около седмица казах ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва да се повдига. Това каза на брифинг премиерът в оставка Николай Денков по повод преговорите с ГЕРБ за коалиционно управление.
Предложих на Мария Габриел и тя се съгласи с други механизми, така че ние да можем да работим заедно по отношение на контактите с външния свят, заяви той. 
Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ. Първото е, че след девет месеца ще бъдат сменени министър-председателя със заместник министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, освен ако не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат сменени, ако има основание за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички, изброи той.
Тъй като бяха направени няколко предложения, които изглеждат полезни за България, ние се съгласихме да влезем в разговори, които да дадат възможност за управление на държавата за четири години, пълен мандат, посочи премиерът в оставка и допълни, че второто, за което са се съгласили от ПП-ДБ, е да обсъдят как би могъл да се балансира по-добре съставът на Министерския съвет, но отново тръгвайки от това, което сме се разбрали предварително. „И трето, добави Денков – да сключим споразумение, което да задава правилата, по които могат да се вземат решенията“, коментира Николай Денков и добави, че това дългосрочно споразумение е трябвало да позволи правителство и парламент да работят в синхрон за постигане на задачите и приоритетите, които са поставени.
На извънреден брифинг от ГЕРБ обявиха, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това да бъдат приети като равнопоставен партньор. От партията заявиха още, че ако до 12:00 часа утре ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, ще върнат неизпълнен мандата на президента.
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *