Освен украшение, пафтите са знак за статуса на жената в обществото, обяснява учен

Русенският исторически музей представя част от колекцията си от традиционни пафти в сградата на етнографската експозиция в Бургас. В експозицията са включени общо 39 експонати от края на 19 и началото на 20 век.
Пафтите са част от традиционното облекло в миналото по българските земи и освен да изпълняват ролята на украшения те носят и своя символика, каза пред БТА Десислава Тихолова, етнограф в Русенския исторически музей.  
“С времето моделите се развиват, но те не се приемат като украшения. Те са по-скоро знаци, които показват определен статус на жената в обществото. В повечето случаи изображенията върху пафтите се свързват с архетипни модели на мислене – за света и човека, за животните като помощници на боговете и други. Пафтите са наистина едни интересни страници от нашата фолклорна история, от нашата митология. Те пазят спомени за отминали времена“, посочи Тихолова.
По думите ѝ те биват изработвани най-често от бронз. Има и такива, които включат изработка със сребро и позлата.
“Вариантите са различни. Момите не носят пафти, а монахините носят само по една. Тоест пафтите като чифт са символ на семейството. Сред експонатите се отличават пафти с изображение на Св. Агапия, с костна инкрустация и чифт пафти, върху които са изобразени змийски глави. Рядко срещани са и пафтите с изобразен змей. Такива също могат да се видят в експозицията“, добави още етнографът.
Десислава Тихолова посочи, че техниките, с които се изработват пафтите, са най-често леене и коване.
„В изложбата можем да видим и пафти, изработени чрез техниката „ниело“. Тя се прави с игла. Гравировката е изключително фина, след което се обработва с киселина, с което се постига интересен тъмен цвят. Пафтите, включени в изложбата, са от района на Русе. В този район почти няма майстори, които да правят накити. Както и в Добруджанско има много преселници и бежанци, които обикновено са идвали със свои украшения, предавани в семейството, или са донесени от родния им край. Затова пътят на пафтите е изключително сложен“, разкри Тихолова.
Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ ще гостува в Етнографски музей – Бургас до 31 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари