От 31 март ще настъпят процедурни промени по отношение на проверките на пристигащите по море круизни и търговски кораби

Рекламирай в beZpartien.bg

От 31 март с оглед първото пълното прилагане на достиженията от Шенген, ще настъпят някои процедурни промени в осъществяването на гранични проверки на пристигащите по море пасажери на круизни кораби, както и по отношение на търговските кораби. Това каза пред журналисти днес в Бургас главен инспектор Антония Томова, началник сектор „Гранични проверки“ към Регионална дирекция „Гранична полиция – Бургас“ (РДГП-Бургас).
Пасажерите на круизни кораби, които ще посещават наши пристанища, идващи от Шенгенска страна, няма да подлежат на гранични проверки.  Пътуващите на круизни кораби, идващи от трета страна, например, ако корабът идва от Истанбул, ще подлежат на гранична проверка, поясни Томова. 
Граничните проверки се извършват на специализирани терминали, на оборудвани специално за целта места. Такива има на Морска гара -Бургас, в Несебър и във Варна.
Промяна ще има и в граничните проверки по отношение на яхтите. Когато такъв плавателен съд идва от Шенгенско в наше пристанище, лицата на борда на яхтата няма да подлежат на гранична проверка. Новите промени предвиждат яхтите да могат да акостират на яхтено пристанище, където няма изграден гранично-контролно пропускателен пункт (ГКПП), за тези обаче, идващи от трета страна, продължава да важи правилото, че следва да се явят на ГКПП за извършване на контрол.  Що се касае за товарните кораби, които посещават наши пристанища, също основният водещ фактор ще бъде дестинацията, от която пристигат, заяви Томова.
По отношение на всички плавателни съдове, които посещават наши пристанища, ще бъде прилаган методът за анализ на риска. Ще бъдат използвани и компенсиращи мерки.
Стамен Попов, заместник началник на Гранично полицейско управление -Бургас, поясни, че компенсиращите мерки представляват комплекс от мероприятия, включващи международно полицейско сътрудничество, задълбочен анализ на риска, полицейски проверки – самостоятелни и съвместни, в това число и проверки в информационните системи на МВР и Шенгенската информационна система. Те ще бъдат прилагани по отношение на всички плавателни средства, на които не е извършена гранична проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *