От Българска фондация „Биоразнообразие“ ще възстановят три чешми във Варненска област

Три чешми в общините Провадия и Аврен във Варненска област ще бъдат възстановени от Българска фондация „Биоразнообразие“, съобщи за БТА Ива Георгиева от организацията. Тя гостува на откриването на изложба „Да ти върви по вода“ във Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“, която демонстрира значението на чешмите за хората, биоразнообразието и опазването на културно-историческото наследство. 
Георгиева припомни, че от фондацията имат много успешен проект за реновиране на три обществени чешми и една микро-влажна зона в Сакар край Тополовград, където по време на теренната работа учените откриват няколко вида тритони и рядко водно растение. След като водата отново потича на тези места, вече животните се размножават, посочи тя. 
„Като видяхме колко голямо влияние имат тези малки местообитания за биоразнообразието, решихме да разширим дейността си и на други места, за да подобрим достъпа до питейна вода и да съхраним ценни видове. Спряхме се на Провадия, защото е много специфичен карстов район, в който е много важно да се пазят ресурсите сега, когато виждаме засушаването и влиянието на глобалното затопляне“, каза Георгиева. От фондацията са се консултирали с местни хора и други организации, които работят по-дълго в района, събирайки информация за течащи чешми. През април т.г. трима души от екипа са обиколили около 20 места, като не са успели да намерят всички водоизточници. По думите й някои са пресъхнали и са в лошо състояние. Такъв пример има край село Кривня, където си личи, че някога е имало много животни, ходили на водопой. Някои от откритите чешми са представени със снимков материал в изложбата в библиотеката.
Тепърва предстои от фондацията да изберат кои три чешми във Варненска област ще реновират, съобщи Георгиева. Те ще бъдат определени на база качествата на водните проби, както и според растителните и животински видове в местообитанията, които се изследват от ботаници и зоолози. 
Според Георгиева едната ще бъде Въльовата чешма, където доц. д-р Тони Петрова е намерила представител на редкия вид възлестоцветна целина. Растението е срещано от нея само на Девненските извори и край Побити камъни, но и двете популации намаляват и това ново находище е много ценно, посочи тя. 
Вероятно е другата реставрирана чешма да бъде Мостът до село Неново, която покрива много от критериите. Ценна е и Куртовата чешма с красивата си влажна зона, където се срещат тръстика, папур и други влаголюбиви растения, посочи още Георгиева. Тя обясни, че има и други места в областта, където съществуват проблеми с водоснабдяването, като Долни чифлик например, но там работят техни колеги от сродни организации. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари