От дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали очакват над 10 % ръст на заявленията за целева помощ за отопление за новия сезон

Ръст от над 10 % на подадените заявления за целева помощ за отопление през новия сезон в област Кърджали очакват от Регионална дирекция „Социално подпомагане“. Това каза за БТА директорът на дирекцията Цветомир Хаджиев.
По думите му тенденцията на увеличение се наблюдава през последните 2-3 години, като респективно се увеличава и броят на отпуснатите помощи средно с около 11 % годишно. Само за изминалия отоплителен сезон – 2023/2024, в дирекцията, чрез службите по общини, са постъпили 16 124 заявления-декларации, от които целева помощ са получили 12 224 души.
По думите на Хаджиев, причина за увеличението е комплексна и не се дължи само на фактора доход. Размерът на получавания доход обаче в 80 процента е причина целева помощ да бъде отказана.
БТА припомня, че приемът на заявления започна само преди дни – на 1 юли, и ще продължи до 31 октомври. За по-малко от седмица подадените заявления са 441, като 239 от тях са в Кърджали, отчете Цветомир Хаджиев.
Той допълни, че целевата помощ се отпуска за период от 5 месеца и за предстоящия отоплителен сезон тя е в размер на малко над 110 лв. на месец или близо 554 лв. за целия период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари