От днес влизат в сила новите цени за пътуване с влак, увеличението е средно с 20%

От днес „Българските държавни железници“ (БДЖ) променят цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Увеличението ще бъде средно с 20%. 
Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ (трудно подвижни лица) и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.
Актуални цени
На интернет страницата на БДЖ са публикувани цените на превозните документи, в сила от днес. 
Цената на билета по направление София-Бургас-София например става 36,70 лв. за отиване и връщане с бързия влак, ако пътувате втора класа. Ако закупеният билет е за първа класа, за отиване и връщане цената му ще бъде 46,00 лв. За сравнение преди влизане в сила на увеличението цената на билета е била 30,70 лв. за втора, и 38,40 лв. за първа класа. 
Пълна информация за актуализираните цени може да намерите тук.
Сравнение с цените от преди увеличението може да направите тук. 
Билети могат да бъдат закупени както на касите, така и на система за онлайн резервация и билетоиздаване. 
Увеличението е в зависимост от вида на билета
Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата. 
Безплатно за деца до седемгодишна възраст
Превозът на деца до седемгодишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до седем години, уточняват от дружеството.
Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%, припомниха още от дружеството. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари