От ключово значение е ЕС да продължи единната си подкрепа за Украйна, каза посланик Румен Александров на Съвет „Външни работи – Развитие“

Постоянният представител на България към Европейския съюз (ЕС) посланик Румен Александров представи нашата страна в редовното заседание на Съвет „Външни работи-Развитие“ на ЕС, което се състоя в Брюксел, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си интернет страница. Планът за Украйна и хуманитарната ситуация в Газа бяха основните теми в дневния ред на министрите.
Съветът дискутира координираната подкрепа на ЕС за Украйна, усилията по възстановяване и модернизиране на икономиката на страната, участието на частния сектор в тези процеси. „От ключово значение е ЕС да продължи единната си подкрепа за Украйна и европейското бъдеще на страната. Планът за Украйна е един от ключовите инструменти за възстановяване и модернизация на страната, свързан и с необходимите реформи по пътя й към ЕС“, подчерта в своето изказване българският постоянен представител. Планът очертава визията на правителството на Украйна за средносрочен социално-икономически растеж, който ще подпомогне напредъка й по пътя към ЕС. Планът включва целеви реформи в ключови сектори, които насърчават растежа с цел привличане на приоритетни инвестиции.
Министрите обсъдиха с комисаря по хуманитарна помощ и управление на кризи Янез Ленарчич хуманитарната ситуация в Газа и предприетите действия от страна на ЕС в подкрепа на цивилното население. Изразена бе обща загриженост от тежката хуманитарна обстановка и бе подчертана необходимостта от осигуряване на хуманитарен достъп и достигане на помощта до най-уязвимите. Потвърден бе силният призив за освобождаване от Хамас на всички заложници. 
В рамките на заседанието бяха обсъдени още подготовката на Срещата на върха за бъдещето, която ще се проведе през септември в Ню Йорк, отражението на прегледа на Многогодишната финансова рамка върху прилагането на Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество. Белгийското председателство информира за събитията, които организира по един от приоритетите си, свързан с глобалното здраве.
Съветът прие Заключения относно доклада на Европейската сметна палата по Глобалния климатичен алианс, Заключения относно годишния доклад за 2023 г. по прилагането на инструментите за външна дейност на Европейския съюз през 2022 г. и Заключения относно защитата в хуманитарни ситуации.
На 30 април Румен Александров участва и в среща, организирана от Белгийското председателство на ЕС, посветена на двадесет години от голямото разширяване на Европейския съюз (ЕС), по време на която в Брюксел се срещнаха държавите членки на Съюза настоящите кандидатки за членство – шестте страни от Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и Турция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари