От коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и кандидатът за депутат Николай Денков обжалват решение на Централната избирателна комисия, свързано с агитационен материал

От коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и кандидатът за депутат Николай Денков обжалват решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 май пред Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от формацията. Според подателите на жалбата, решението на ЦИК е прието в противоречие със закона, при съществено нарушение на административно-производствените правила и необоснованост на правните изводи.
От ПП-ДБ твърдят, че не е ясно как са засегнати „добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите“ в агитационен материал, който, според ЦИК, е в нарушение на закона. 
Посланието на билборда би могло да бъде разтълкувано в полза на всеки един от тримата кандидати. При липсата на каквото и да е друго послание, освен снимки на трите лица и единствено наличието на въпрос, не би могло да се приеме, че са нарушени добрите нрави, допълват от ПП-ДБ.
От формацията изтъкват още, че към решението на ЦИК липсват мотиви, което представлява самостоятелно основание за отмяната му. Освен че няма изложени мотиви в самия административен акт, няма ипрепращане към протокола на проведеното заседание. Според ПП-ДБ остава неясно и как точно Николай Денков е бил определен като извършител на нарушението.
По-рано днес от ЦИК обявиха, че все още не е наложена санкция във връзка с решението. Говорителят на комисията Росица Матева обяви, че предстои да бъде издадено наказателно постановление, с което да бъде определен точният ѝ размер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари