От началото на годината 72 домакинства в Търговище са ползвали безплатната услуга за извозване на строителни отпадъци

От началото на годината 72 домакинства в Търговище са ползвали безплатната услуга за извозване на строителни отпадъци. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация. 
Говорителят на институцията Станислава Солакова допълва, че Община Търговище осигурява безплатна услуга за извозване на строителни отпадъци до един кубик. От началото на юни 13 домакинства са се възползвали от възможността.
Контрольорите на Община Търговище са съставили 11 констативни протокола за струпване на строителни материали на обществени площи от началото на месец юни, съобщават от пресцентъра на администрацията. И допълват, че всички нарушители са премахнали материалите в указания срок и глоби не са налагани. За сравнение, през юни контрольорите на Общината са били съставили общо 14 констативни протокола.
В случаи на неизпълнение на предписанията за премахване на отпадъците се налагат санкции. Съгласно Наредбата за опазване на обществения ред те са в размер до 100 лв. за физическите лица и до 1000 лв. имуществена санкция за юридическите лица. 
Услугата за безплатно извозване на строителни отпадъци до един кубик става след подаване на заявка на телефони: 0601/6 86 58 и 0601/6 86 86 в местната администрация. Транспортирането се извършва всеки петък до обяд. Отпадъците трябва да бъдат поставени в чували и да се изнесат пред обекта ден преди транспортирането им.
За транспортиране на по-големи количества се заплаща такса от 1,60 лв. на кубик за строителни отпадъци и 0,80 лв. за земни маси. Гражданите следва да подадат заявление за това в Центъра за административно обслужване в Общината. Извозването е със собствен транспорт или с такъв на БКС. Цената на услугата се определя  в зависимост от разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз. Редът за заявяване на контейнер и извозването на отпадъците от малките населени места в общината е същият.
Община Търговище има сключени и договори за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, за опасни и едрогабаритни, за текстилни отпадъци. 
Непотребна електрическа и електронна техника и уреди се извозват безплатно от адресите на гражданите всеки месец. Заявки се подават на телефони: 0800 14100, 0887 771 973 и e-mail: order@makmetal.eu.  
Опасните и едрогабаритни отпадъци от домакинствата се приемат безвъзмездно от фирма „Марекс“ ООД, на ул. „Железничарска“, в Промишлената зона на Търговище. Извозването им се осъществява единствено със собствен транспорт.
Дрехи, обувки и други изделия от текстил се изхвърлят в специализираните контейнери, поставени за целта.
Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци в Търговище е публикуван в сайта на Общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари