От началото на годината до края на август граничните полицаи са предотвратили над 131 000 опита за незаконно влизане в България

Рекламирай в beZpartien.bg

От 1 януари до 31 август граничните полицаи са предотвратили над 131 000 опита на незаконни имигранти да влязат нелегално на територията на България, което е с 49% повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Почти всички опити за незаконно влизане са на българо-турската граница. 
За същия период при незаконно влизане в нашата страна са задържани 1018 граждани на трети страни. Сред националностите на задържаните на българо-турска граница на вход най-голям е броят на гражданите на Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак. Анализът показва, че мароканските и афганистански граждани нарушават на вход основно зелената граница. При сирийските и иракските граждани се очертават опити за нелегално влизане в страната и през зелена граница, и през гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП), където преминават предимно укрити в превозни средства. 
При опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1607 граждани на трети страни. По-голямата част са на българо-сръбската граница. Само през август при опит за незаконно излизане от България са задържани 471 лица, което е с 33 % повече в сравнение с месец юли.
През юни, юли и август 2023 г. са предотвратени общо над 75 000 опита на незаконни мигранти да влязат в България. За същия период на 2022 г. предотвратените опити са 50 000. От началото на юни до края на август в ГДГП са образувани 174 досъдебни производства срещу каналджии и помагачи, което е със 70% повече от същия период на миналата година.
По-рано днес столичната полиция задържа 39-годишен сириец, превозвал десет мигранти, съобщиха от МВР. Полицейски екип засича в района на околовръстния път на София лек автомобил с чужда регистрация. Шофьорът не се подчинява на органите на реда и продължава в посока село Чепинци, където катастрофира в паркирана кола. В автомобила, управляван от сириеца, са открити десет чужди граждани, определили се като сирийци. На място е задържан и шофьорът. При инцидента няма пострадали. 
За периода 01.06. – 31.08.2023 г. граничните полицаи са задържали 4060 кг тютюн и над 245 000 кутии с цигари от различни марки, пренасяни незаконно. Предотвратени са щети за българския държавен бюджет в размер на около 1,5 млн. лв. За същия период на 2022 г. задържаното количество тютюн е около 70 кг и около 74 000 кутии с цигари, а предотвратените щети са за 445 000 лева.
През последните три месеца т. г. служители от ГД „Гранична полиция“ са задържали над 145 кг суха маса марихуана, оценена на приблизително 3 млн. лв. За същия период на 2022 г. заловената суха маса марихуана е на стойност около 65 000 лв. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *