От Плевен за 30-и път дадоха началото на Националния поход „По стъпките на Апостола“

От Плевен за 30-и път дадоха началото на Националния поход „По стъпките на Апостола“. Официалното откриване на инициативата се състоя тази вечер пред паметника на Васил Левски в града.
Общо 250 са участниците, като 68 от тях са ученици. Те са разпределени в осем лъча, част от които ще преминат Стара планина. Туристите, които тази година ще тръгнат по стъпките на Васил Левски, са от различни градове на страната – Плевен, Никопол, София, Карлово, Тетевен, Видин, Ямбол и други. Има и българи, които живеят в САЩ и Англия, но за пореден път са част от националната инициатива. Всички ще се съберат на 18 юли в Карлово. Там ще се включат в тържествата за годишнината от рождението на Васил Левски.
Това, което походът дава на децата е съчетанието на природата с многото трудности в Централен Балкан, с изпитанията от времето – чисто метеорологични, ученето на взаимопомощ, на себеопознаване, на вяра в собствените сили, на другарство, чувството, че принадлежиш на общност, на група твои съмишленици, каза за БТА д-р Галя Цветкова, ръководител на похода.
„Походът учи не само на патриотизъм, а на другарство, на желание за помощ да се направи нещо за обществото, да се развива България по-напред като по-процъфтяваща държава“, категорична е тя.
„Като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе. В него трепти реформаторския замах на Борис Първи, историческата решителност на Симеон Велики, себеотрицанието на богомилите, дръзновението на Ивайло, екзалтацията на Паисий, гордостта на Раковски. Поклон, Апостоле!“. С тези думи се обърна към събралите се пред паметника на Левски създателят на похода Васил Копчев. Участниците в похода бяха поздравени и от секретаря на Община Плевен Соня Ганева.
За първа година походът има и специално извезано двулицево знаме. То е направено благодарение на три семейства от Карлово, Варна и Пловдив, осигурили средства и изработили модела. 
Националната инициатива има вече и своя песен – „Небе в очите ти“. Тя е подарък от диригента и композитор Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софранова, а изпълнението е на квартет „Белканто“.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари