От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при доходи и пенсии при въвеждане на еврото, заяви социалният министър Иванка Шалапатова

Рекламирай в beZpartien.bg

От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при доходи и пенсии при въвеждане на еврото, заяви социалният министър Иванка Шалапатова в предаването „Неделя 150“ на БНР.
Тя отбеляза, че при влизане в еврозоната кредитите и депозитите ще се преизчислят автоматично, докато доходите, социалните пенсии, по  думите ѝ, ще се преизчислят в полза на хората. Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, не очакваме сътресения в покупателната способност, каза министър Шалапатова.
Тя подчерта, че общата европейска валута има и предимства, удобства, защото не се налага да се преизчисляват цените. Това би било добра стъпка, за да има устойчиво развитие, смята Шалапатова.
Важно е да се каже, че вместо да се поддават на фалшиви новини, хората трябва да използват адекватни източници на информация, посочи тя. Според Шалапатова няма повод за притеснение във връзка с приемането на еврото, защото финансовото състояние на страната е добро, дългът спрямо БВП е 22%, много по-нисък от допустимия в Евросъюза, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран, остава да бъдат изпълнени критериите за ценова стабилност. Ние предприемаме мерки за намаляване на инфлацията и за информиране на населението, добави Иванка Шалапатова.
По думите ѝ т.нар швейцарско правило за увеличение на пенсиите, докато е заложено в закона, ще се прилага. Важно е пенсиите да станат свързани с осигурителния принос, правилото донякъде отразява адекватността на размера, обясни социалният министър. В България пенсионната система създава усещане, че не е устойчива, че размерът на пенсиите не е адекватен, коментира Шалапатова. Ще предложим на парламента законодателни промени, започваме анализ, така че решенията, които ще бъдат взети вследствие на анализа, да гарантират по-адекватна пенсионна система, посочи тя. Засега не се планира увеличаване на осигурителната вноска за пенсиониране. Все още не било ясно с колко процента ще бъде увеличено възнаграждението на социалните работници на терен.
На въпрос дали ще остане министър на труда и социалната политика след ротацията, Иванка Шалапатова отговори, че до момента не е получавала сигнали от Николай Денков и Мария Габриел, че ще има промяна в нейната позиция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *