От „Спаси София“ организираха акция за измиване на ул. „Граф Игнатиев“ с цел да покажат, според тях, бездействието на общината

Рекламирай в beZpartien.bg

Тази неделя от „Спаси София“ направиха акция за измиване на улица „Граф Игнатиев” в столицата, съобщиха организаторите. Според тях целта е да се демонстрира липсата на поддръжка на градската среда от страна на почистващите фирми и нулевият контрол от Столичната община. 
„Фиктивното почистване и миене в София е не само организационен проблем – това е кражба за милиони. Градската хигиена е изцяло поверена на частни фирми, на които всяка година се дават милиони за симулиране на дейност, която не покрива минимални стандарти”, коментира независимият общински съветник Борис Бонев, цитиран в прессъобщението. 
„Затова искахме да покажем колко е мръсен целият град, измивайки част от улица „Граф Игнатиев”. С помощта на машини за домашна употреба и изцяло за наша сметка почистихме пространствата и разликата е впечатляваща! А фирмите уж имат специализирана техника за почистване, но очевидно не я използват. С тази акция им показахме как трябва да се извършва истинско миене на софийските улици, за да може градът наистина да е чист”, заявяват от „Спаси София“. Те посочват, че тази акция има за цел да накара софиянци да се замислят къде отиват техните пари и как те буквално изтичат в канала без никакъв ефект.
„Съдът задължи Общината да мие улиците два пъти месечно, но това се върши абсолютно бутафорно. Няма никакъв контрол и изисквания от страна на Столичния инспекторат за начина, по който се извършват действията по почистване. Става въпрос за отчитане и фактуриране на почти фиктивна дейност за много милиони, а няма глоби и контрол на качеството”, заявяват от „Спаси София“. 
“Днес искаме да покажем на общината как трябва да се почистват обществените пространства“, коментира Борис Бонев. „Знаем как да променим София с реални действия, без да се натоварват обществените финанси, още от първия ден след изборите. Без повече кражби и корупция и истински чиста София!”, посочва той, цитиран в прессъобщението. 
В средата на август “Продължаваме Промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София” представиха кандидатите си за районни кметове на столицата. В края на юни формациите обявиха, че тяхната обща кандидатура за кмет на София е Васил Терзиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *