От утре започваме изплащането на „украинската помощ“, подкрепа ще получат над 51 хил. земеделски производители, заяви Георги Тахов

От утре започваме изплащането на „украинската помощ“, подкрепа ще получат над 51 хил. земеделски производители. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов преди началото на днешното правителствено заседание. Министър Тахов отбеляза, че предвидената сума е около 300 млн. лева, а подкрепата ще започне да се изпълнява седмица по-рано от предвиденото. 
Това, което бяхме обещали и се бяхме ангажирали, е, че в срок до 15 май ще изплатим т.нар. компенсаторна помощ, която е помощ в подкрепа на земеделските производителите за негативите, които са предизвикани от войната между Русия и Украйна, разясни служебният министър на земеделието и храните. 
Подкрепата е в две направления. В първото са т. нар. чувствителни сектори – растениевъдство и животновъдство. Те ще получат сума в размер на около 166 млн. лева. Другото направление е зърнопроизводството. Производителите на петте култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, както и маслодайните култури, ще получат суми в размер на 129 млн. лева. От утре започваме изплащането, потвърди служебният министър Георги Тахов. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари