От „Възраждане“ определиха действията по обезопасяване на Паметника на Съветската армия в София като „подмолни“ и на „ръба на закона“

Рекламирай в beZpartien.bg

Деян Николов, народен представител от ПП „Възраждане“, определи действията по обезопасяване на Паметника на Съветската армия в София като „подмолни“ и на „ръба на закона“. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА Николов заяви, че от „Възраждане“ продължават битката за запазване на българската историческа памет.
На пресконференцията присъстваха Димо Дренчев – народен представител, Севдалина Петрова – зам.-председател на „Възраждане – Витоша“, Иван Алексиев – председател на „Възраждане – Люлин“, Кристина Николова, член на „Възраждане – Искър“.
Поводът е поставянето на метални ограждения около Паметника на Съветската армия в края на миналата седмица, където са разположени шатри на протестиращи, настояващи за запазване на паметника. 
Николов обясни, че има две процедури – едната е по демонтаж на паметника,  а другата по думите му е задействана „подмолно“ и е свързана с неговото обезопасяване. 
Той съобщи, че още миналата седмица са поискали от Областната управа документите, свързани с обезопасяването на паметника. Николов посочи, че настояват да получат констативния протокол за състоянието на паметника, заповедта на главния архитект и плана за неговото обезопасяване. 
Николов обясни, че в петък, миналата седмица, със заповед на областната управа на София полицията е отцепила района и тогава е била поставена въпросната ограда, като хората на място са били избутани. На мен не ми харесва София да прилича на военна зона, коментира Николов. 
От полицията ни предоставиха искане от областната управа, заповед на главния архитект на София, че паметникът бил опасен, каза Николов и съобщи, че именно във въпросния план за безопасност било записано, че трябва да бъде поставена такава ограда. Николов определи плана като „бутафорен“ и попита как в последните 20 години въпросният паметник не е бил опасен. 
Николов посочи, че от областната управа са отказали да предоставят информация за заповедта, както и за плана за безопасност, въведен в действие и още днес ще искат отново среща с областния управител. Днес сме 30 август, ние все още не можем да получим информация, коментира Николов. Това, което областната управа е накарала полицията да направи, е незаконно, добави той.  
Николов съобщи, че са получили информация, че се готви още нещо – вишка, с която да започнат процедура по обследване на паметника. Затова от „Възраждане“ съобщиха, че ще има масирано присъствие на техни симпатизанти в района на паметника – днес и утре.   
Николов припомни, че България е подписала с Руската федерация спогодба за опазване и съхраняване на паметника. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *