Отбелязваме Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война

Рекламирай в beZpartien.bg

Деня на Тракия и 111 години от превземането от Българската армия на Одринската крепост по време на Балканската война отбелязваме днес. Денят се чества по инициатива на тракийските дружества в България и с постановление на Министерския съвет от 23 март 2006 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. На този ден се отбелязва подвигът на българските воини, загинали край Одрин, както и паметта на хилядите тракийски бежанци.
„В този ден през 1913 г. българската армия написва най-славната страница в своята история. След близо шестмесечна обсада и 24-часова денонощна атака пада непревземаемата според германски специалисти Одринска крепост. С овладяването ѝ са постигнати военнополитически и стратегически резултати, довели до края на Балканската война и освобождението на българите, останали под османско владичество“, посочват от Съюза на тракийските дружества в България.
Няколко месеца по-късно радостта е помрачена от скръбта по стотиците хиляди тракийски българи, избити и прогонени от турската армия от родните им домове в Одринска Тракия, която на практика е обезбългарена. Академик Любомир Милетич сравнява трагедията на тракийци с клането в Батак. За извършените зверства съвременни изследователи използват термините „геноцид” и „етническо прочистване“, добавят от Съюза на тракийските дружества.
Денят на Тракия е празник и на Съюза на тракийските дружества в България – организацията, която обединява в своите редици потомци на тракийските българи. За тракийци датата 26 март е символ на борбата за свобода и готовността за саможертва, ден за прослава на загиналите герои, но и паметен ден за преклонение пред жертвите, загинали за осъществяването на националния идеал, посочват още от организацията.
Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт, Столична община и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират днес честване за Деня на Тракия. В 10:30 ч. ще има заупокойна молитва в храм „Св. Николай Софийски-Нови“, в 11:00 ч. – поднасяне на венци и цветя пред паметника на Екзарх Антим I, а в 11:15 ч. – възпоменателна церемония пред мемориала на одринци. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *