Отбелязваме Международния ден на архивите

Международният ден на архивите се отбелязва от 2008 г. с решение на Общото събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада, от месец ноември 2007 г. Целта е да се обърне внимание на световната общественост върху значението на архивното наследство като ценно свидетелство за икономическото, политическото и социалното развитие на човечеството. Инициативата за създаването на деня е на участниците в Международния конгрес на архивите проведен във Виена, Австрия от 23 до 28 август 2004. Конгресът се организира от Международния съвет на архивите (МСА) и се провежда на всеки четири години. МСА е създаден през 1948 г. под егидата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). 
Първият Международен конгрес на архивистите се провежда в Париж през 1950 г.  
В емисия „Вътрешна информация“ на БТА четем за първото честване на Международния ден на архивите:
За първи път днес се чества Международният ден на архивите
София, 9 юни 2008 г. /БТА/ За първи път днес се чества Международният ден на архивите.  Това съобщиха на БТА от пресцентъра на Държавна агенция „Архиви“. Решението за отбелязването му е взето на  Генералната асамблея на Международния съвет на архивите /МСА/ в Квебек, Канада, през ноември 2007 година. На този ден през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО е основан МСА. Първото отбелязване на Международния ден на архивите съвпада с 60-годишнината на световната професионална организация на архивистите от 190 страни.   Международният ден на архивите е изключителна възможност за  архивистите по цял свят да изтъкнат значението на документите и архивите в своята страна, да убедят  държавните институции и обществото, че ефективното съхранение на документите е важно  условие за доброто управление, прозрачността и отговорността, за опазването на колективната памет на нациите и обществото, както  и да насърчат обществения интерес към архивите, се казва още в съобщението.Българските архивисти са едни от първите, които имат  свой  професионален празник, отбелязван  на  10 октомври още от 1951 г. Решението на МСА и включването на датата 9 юни в календара на ЮНЕСКО като световен ден на архивите и архивистите  им предоставя още една добра възможност ежегодно да напомнят за значението на документите и за своята неуморна грижа и отговорност за опазването им, се посочва в съобщението.
МСА е неправителствена организация, финансирана от своите членове, която работи чрез дейностите на това разнообразно членство. В продължение на повече от седемдесет години. С повече от 2000 членове в 161 държави. Съветът използва културното многообразие на своите членове, за да предостави ефективни решения в областта на съвременната архивистика. МСА се стреми да защити и осигури достъп до архивите чрез определяне на стандарти, професионално развитие и създаване на възможност за диалог между архивисти, политици, създатели и потребители на архиви.
Международният съвет на архивите работи в тясно сътрудничество с междуправителствени органи като ЮНЕСКО и Съвета на Европа, както и с други неправителствени организации като Международния комитет на Синия щит, който има за  цел опазване на световното културно наследство, в частност архивното културно-историческо наследство от заплахи като въоръжени конфликти и природни бедствия.
България е член на Международния съвет на архивите от 1960 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари