Отбелязваме Световния ден на социалната работа

Рекламирай в beZpartien.bg

На 19 март се отбелязва Световният ден на социалната работа. Ръководството на Агенцията за социално подпомагане (АСП) поздравява всички, които работят в сферата. „На този празничен ден ви благодарим за упорития труд, за постоянството и усърдието, които проявявате в изпълнение на своето призвание да бъдете социално отговорни хора и истински професионалисти“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ведомството. Да си пожелаем здраве, кураж, неизменна вяра и стремеж към доброто в името на нуждаещите се от подкрепа хора в нужда, пише още в поздравителния адрес. 
Днес от АСП организират за пръв път награждаване на заслужилите на специална церемония „Социален работник на годината  2023“. 
Мотото на днешния празник е „Buen Vivir: Споделено бъдеще за трансформираща промяна“, отбелязват от екипа на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (РЧР) на официалната фейсбук страница „Посоката избираш ти“. Посланието цели да насърчи социалните работници в усвояването на иновативни подходи за създаване на мирни общности в хармонично съжителство с природата, казват експертите. 
Близо 17 хил. социални работници и заети в социалните услуги за деца и възрастни преминаха обучения в програмния период 2014-2020 г. по мерки на Оперативна програма РЧР. Разработени и внедрени са информационни системи и бази данни, обслужващи системата за социално подпомагане, предоставяне на социални услуги и социално включване, отбелязват от управляващия орган на програмата. Социалните работници бяха подкрепени да съдействат и подкрепят самотноживеещите и хората в неравностойно положение по време на пандемията, допълват от АСП.
Интегрирането на иновативни подходи и обучението на социалните работници за успешна работа с тях се надгражда с нови мерки по ПРЧР (2021-2027 г.) за Повишаване капацитета на служителите на АСП във връзка с модернизиране системите за социална закрила, надграждане капацитета на системите за закрила на детето и повишаване ефективността на предоставяне на социални услуги.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *