Отец Иван обяви, че прекратява гладната си стачка срещу касирания избор на Сливенски митрополит на Благовещение

Рекламирай в beZpartien.bg

Отец Иван Янков от храма „Света Троица“ обяви, че прекратява гладната си стачка срещу касирания избор на Сливенски митрополит на Благовещение. Той направи изявлението си пред журналисти, докато отиваше към катедралния храм „Свети Димитър“ да вземе причастие и в момент, в който отец Силвестър Янакиев бе интервюиран, представяйки своята позиция относно касирането на изборите. Двамата се прегърнаха публично, въпреки различните си позиции.
Свещеникът прекратява гладната стачка, започната с началото на Велиденския пост, защото, по думите му, Агатополският епископ Йеротей, е казал, че Светият синод в този ден ще „свали расото му“. „Те ще получат расото ми доброволно, без бой, защото те са управителите“, каза отецът. „Но борбата продължава по нетрадиционен начин“, допълни свещеникът и каза, че обществото ще бъде изненадано.
Отец Силвестър посочи, че няма причина да му бъде свалено расото и се усъмни във верността на тези твърдения. „Поведението на отец Иван е странно, но не и неканонично, каза той. Каузата му обаче е нарушение на църковната дисциплина, което е определение за разкол“.
Отец Силвестър представи гледната точка в подкрепа на решенията на Светия синод и обясни, че проблемите се коренят в миналото. „От години при избора на митрополит местни структури се опитват да предопределят избора и „да поставят на колене Синода“, каза той и подчерта, че дълго време е мислил да не взема отношение към протеста на отец Иван. „Начинът, по който той презентира нещата, започва да звучи като поведение на протестант, а не на православен свещеник“, каза отец Силвестър. „Хората трябва да бъдат внимателни към едни такива призиви за бунт. Църквата е на мира, любовта, вярата и надеждата.“ Той определи поведението му, както и на събратята му от Бургас, като формален разкол.
Отец Силвестър припомни, че днес в катедралния храм „Свети Димитър“ трябваше да има служба с участието на Варненския митрополит и отец Иван. „Трябваше да има служба, в която да бъде обявено обединението, всички свещеници да служат заедно“, каза той. „Междувременно обаче владиката се е обадил на брат ми – отец Евгений, и му е казал, че той няма да присъства, защото другите не го искат. По-късно владиката обяви, че е болен и няма да присъства.“ Както БТА писа, отец Евгений Янакиев подаде жалба срещу епархийския избор на 18 февруари.
Отец Силвестър бе категоричен, че епископ Йеротей няма управленските качества да заеме митрополитския пост. Той припомни, че преди години е сигнализирал за безстопанственост от страна на епископа към върнати на църквата земеделски земи, докато е бил игумен на Поморийския манастир.
БТА припомня, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор. Последваха молитвени бдения и протести. На 18 март отец Иван обяви гладна стачка и изрисува със спрей кръст на сградата на митрополията, като оттогава има и подписка в подкрепа на епископ Йеротей. Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е насрочен на 19 май, а на 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *