Отговорността за това служебно правителство е на управляващата „сглобка“, каза Тошко Йорданов

Рекламирай в beZpartien.bg

Отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде избран, е на управляващата „сглобка“. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов на излизане от сградата на президентството.
По-рано ИТН прие и върна веднага на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава обяви, че започва среща с всички потенциални служебни премиери.
Йорданов добави, че отговорността за бъдещия служебен кабинет е най-вече на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), „които участваха в този процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, одобрили са начина, по който се избират служебни кабинети“. Каквото и да се случва, вината е тяхна, настоя той. По думите му ГЕБР са сключили сделка с ПП-ДБ и са оставили техните юристи да ръководят процеса в промените. „Христо Иванов практически избра служебен кабинет на ГЕРБ“, смята Йорданов. Предупреждавахме ги за това, посочи той още.
„Би могло да се получи и конституционна криза“, отбеляза Йорданов. Президентът Радев ще направи всичко възможно процесът да е максимално бърз и да не се получи криза, отбеляза също председателят на ПГ на ИТН. Попитан кой от списъка с потенциални служебни премиери трябва да избере държавният глава, Йорданов каза, че няма мнение.
В следващия парламент ще търсим конституционно мнозинство да оправим Конституцията. „Това е абсолютно малоумие, което направиха“, коментира той. Йорданов изказа притеснение и за това, че по едно и също време може да има два парламента заради промените в Конституцията.
Попитан какви избори предпочитат от ИТН, Йорданов каза, че от една страна решава президентът, а от друга това зависи от процедурата. Депутатът допусна, че вот „2 в 1“ е по-добър вариант от гледна точка на финансовата тежест и на избирателната активност.
Много се надявам тези избори да бъдат чистилище за всичките тези случайни политици, които ни се случиха в последните девет месеца, каза секретарят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов.
Като БТА вече съобщи, съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *