Отказът от изкопаеми горива е дълбока промяна на начина, по който работи световната икономика, каза директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова

Отказът от изкопаеми горива не е линеен като процес. Той не се ограничава само до подмяната на първичните енергийни източници. Става дума за дълбока промяна на начина, по който работи световната икономика. Отказът от изкопаеми горива променя драматично отношенията между страните производителки на енергия и страните потребителки на енергия. Това са думи на Таня Михайлова, директор на българския Дипломатически институт, от официалното откриване на 13-ото издание на международния семинар по енергийна и климатична дипломация в София. Институтът е организатор на форума. 
„От началото на войната на Русия срещу Украйна светът е коренно различен. Изправен е пред редица кризи и конфликти, световна нестабилност и предизвикателства пред европейската енергийна сигурност, подкопаващи основите на международното право“, каза Михайлова. „В новата геополитическа среда значението на енергийната дипломация нарасна съществено, с цел да се осигури успешно разнообразяване и намиране на алтернативни енергийни решения и възможности за укрепване на стабилността, сигурността и сътрудничеството в Европа и в световен мащаб“, посочи още тя.  
В тридневния семинар тази година участват 40 души от 15 държави. На него има представители от академичните среди, дипломати и експерти. Фокусът при участниците е поставен върху непосредствените съседи на България от Балканския полуостров и Черноморския регион, а също така и от страни от ЕС. Семинарът се осъществява с институционалната и финансова подкрепа на българската служба за международна подкрепа при Министерството на външните работи – Bulgarian Development Aid.
Дипломатическият институт започва да следи енергийната тематика от 2010 година, когато е организиран първият семинар. През годините събитието придобива международен характер. Организаторите гледат на него като на платформа за обмяна на опит и мнение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари