Откриха изложбата „Каменните бродерии от Нова Каховка върху текстил“ в Шумен

Изложба “Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” беше открита в Художествената галерия “Елена Карамихайлова” в Шумен. Тя представя творбите на украинската художничка от български произход Таня Болгарова. Авторката пренася архитектурните орнаменти на вече разрушените от войната сгради на град Нова Каховка върху текстилни панели, с помощта на ръчно изработена бродерия.
Таня Болгарова заяви пред репортер на БТА: „Целта и идеята на този арт проект е да покаже красотата на културното наследство на Украйна, но и да се чуе, че това забележително културно наследство се унищожава, че тези сгради, върху които са изработени и поставени тези елементи, символ на украинската традиционна култура, вече не съществуват в голямата си част. Нова Каховка е сред първите окупирани градове в Украйна и сред най-пострадалите от агресията. Днес никой не знае колко от ценните орнаменти и къщи в Нова Каховка са унищожени или запазени“, отбеляза Болгарова.
На въпрос на репортер на БТА как се постига този релеф на текстилните пана, Болгарова отговори: „В основата лежи една позната от интернет техника. Това са ръчни техники, които са много популярни и сега има възраждане на тази техника. Релефът, за който питате и който прави впечатление на всички, е творчески секрет. На един от фотосите в изложбата може да видите какъв е процесът на работа по релефа“.
За БТА Таня Болгарова каза, че прадядо ѝ е бил българин, съседите му са започнали да го наричат българина, а от неговото прозвище, след Първата световна война, идва фамилното ѝ име. Болгарова отбеляза, че сега живее в България, има условия да твори тук, че е благодарна на страната и на хората тук за тяхното топлото отношение, за чувствителността им, но въпреки всичко иска да се върне вкъщи.
Изложбата “Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” се осъществява с подкрепата на Посолството на Украйна в България и на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“. Тя ще остане експонирана в Шумен до 18 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари