Откриха Международния фестивал на любителските исторически филми в Шумен

Международният фестивал на любителските исторически филми в Шумен беше открит с церемония пред Народно читалище „Добри Войников – 1856“. Десислава Петрова, заместник-кмет “Бюджет и финанси” на Община Шумен, запали фестивалния огън и поздрави участниците и организаторите. Беше представен откъс от спектакъла „Създатели на българската държава“, по сценарий на Стилиян Стоянов, в изпълнение на клуб „Традиция“.
В първия ден на фестивала, в концертната зала на читалището, е предвидена и прожекция на филми, подготвени от авторските екипи на Киноклуб „Мадарски конник“, училища от Шумен и Каспичан, Телевизия Шумен и шуменския факултет на Националния военен университет „Васил Левски“.
Прожекциите на останалата част от филмите, допуснати за участие в конкурсната програма на фестивала, ще продължат и утре. Също утре, в зала „Сава Доброплодни“ към Народно читалище „Добри Войников – 1856“, ще се проведе кръгла маса, посветена на 100-годишнината от началото на българското кинолюбителско движение и прожекции на епизоди от знакови филми на киноклубовете в страната под надслов „Нов живот на старите ленти“. Награждаването на победителите ще се състои сутринта на 30 юни в зала „Сава Доброплодни“.
Както БТА съобщи, трийсет и седем български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище, Каспичан и Шумен. На фестивала ще бъдат представени и филми от Черна гора, Великобритания, Нидерландия, Република Северна Македония, Молдова, Словения, Украйна и Русия.
Председател на журито на тазгодишното издание на фестивала ще бъде известният кинокритик проф. Божидар Манов. Членове са режисьорът Александър Донев, Силва Хачерян от Министерството на културата, доц. д-р Стефан Минков от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Стефан Хаджи Андоновски – председател на киноклуба от Битоля, Северна Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари