Откриха официално Чудомирови празници 2024 в Казанлък

Рекламирай в beZpartien.bg

Десетки гости събра в Литературно-художествен музей “Чудомир” в Казанлък официалното откриване на 30-те Чудомирови празници, посветени на живота и делото на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски.
На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Казанлък Сребра Касева, директорът на музея Добрина Матова, председателят на фондация “Чудомир” Борис Кърчев, директори и представители на културни институти, представители на местната администрация, родственици на Чудомир, общественици, граждани. Гост беше и главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева. 
Сребра Касева поздрави организаторите и гостите от името на кмета Галина Стоянова. Тя напомни, че Чудомирови празници са вече дълги години не само символ на почит към делото твореца, но и на град Казанлък. „Запазил непринудеността и градивната сила на народното мислене, хуморът на Чудомир е израз на доверие към човека, като пленява не само с чувствата си, но и с благородството на духа. Героите му са толкова живи и в образ и в реч, че се запечатват трайно в съзнанието на всеки“, каза тя.
Касева поздрави екипа на музей „Чудомир“ и фондацията за разнообразната програма. Хубавото е това, че благодарение на тези празници всяка година творчеството на Чудомир достига и до малките наши съграждани, подчерта тя. Зам.-кметът припомни думите на твореца „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили“ и отбеляза, че те са актуални и днес и пожела на казанлъчани да бъдат негови достойни наследници и да носят сърцето си неговите ценности и вяра. 
Добрина Матова посочи, че програмата на тазгодишните празници включва над 30 събития. Тя благодари на Община Казанлък за съдействието при организацията не само на празничната програма, но и на всички останали културни събития, които се случват в Литературно-художествения музей, на фондация „Чудомир“ за добрата съвместна работа, както и на екипа на музея. 
Борис Кърчев отбеляза, че Чудомир е забележителна личност в историята не само на Казанлък, но и на цяла България. Той напомни, че благодарение на дейността на фондацията и на музея през последните години творби на автора са включени в учебници за задължителна подготовка, а 15 творби на Чудомир са пресъздадени в театрални постановки. По думите му с всяка следваща година интересът към делото на твореца става все по-голям. 
По време на откриването всички присъстващи почетоха паметта на твореца с едноминутно мълчание и с поднасяне на цветя на гроба му, който се намира в двора на музея и на къщата, където той е живял със своята съпруга. 
Програмата продължи с музикално изпълнение на смесен хор “Петко Стайнов” с ръководител Младен Станев, след което беше официално открита експозицията “Нашенци”, която показва творби на Чудомир, подбрани от него за последната му изложба. Експозицията “Нашенци” е своеобразна равносметка на живота му и е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, както и във всички големи градове в България и ще продължи своята обиколка из страната. В изложбата е включена и арт инсталация от корици на книги на Чудомир, изработена от уредниците на музея. 
Чудомир е абсолютен герой на своето време, каза по време на откриването Анелия Николаева. В изложбата се виждат произведения от началото до края на творческия му път, посочи тя. Чудомир в моите представи не е само художникът на тези колоритни образи, много би ми се искало той да бъде показван и чрез своите пейзажи и акварелни работи, които също са на едно много добро ниво, но отсъстват в историята на българското пейзажно изкуство. Художникът Чудомир би трябвало да бъде някак си преразгледан и да бъде показан в цялата палитра на неговото художествено наследство, коментира Николаева. 
Програмата днес продължава в зала “Любомир Кабакчиев”, където официално ще бъде връчена 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *