Откриха паметна плоча на Леда Тасева в град Дунавци

Откриха паметна плоча върху родната къща на Леда Тасева в град Дунавци. Голямата българска актриса е родена във Видин, като част от детството си прекарва в дома на майка си в Дунавци. Баща ѝ е от с. Раяновци, Белоградчишко. Тази къща е запазена и днес с приятели, съмишленици и жители на градчето поставихме плоча в памет на голямата българска актриса, каза за БТА един от инициаторите Юлиян Петров.
По думите му инициативата е на Васко Громков и Емил Йорданов. Той благодари и на видинския актьор Петьо Цеков и на народно читалище „Светлина“ в Дунавци, които също са взели участие в събитието.
Емил Йорданов е собственик на единствения по рода си частен Музей на българското кино, изкуство и култура в дома си в с. Черногорово, Пазарджишко, каза Петров. С помощта на приятели той поставя паметни плочи на български творци. Вече са поставени над 30 такива плочи, уточни още Петров.
Леда Тасева (ист. име Виолета Тасева) е родена във Видин на 22 август 1926 г. Завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ (дн. НАТФИЗ) през 1955 г. Творческата ѝ дейност започва същата година на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, показва справка на отдел „Справочна” на БТА. Тасева играе в Държавния сатиричен театър – София (дн. Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“) и в театрите в Бургас, Пловдив, Враца и Пазарджик. От 1977 г. е актриса в театър „София“. Сред най-добрите ѝ изпълнения са ролите на Жана Д’Арк от „Чучулигата“ на Жан Ануи, Клер от „Посещението на старата дама“ на Фридрих Дюренмат, Малама от „Вампир“ на Антон Страшимиров, Антония от „Няма да платим“ на ДариоФо, Аномалия от „Човекоядката“ на Иван Радоев, както и участията ѝ в телевизионните постановки „Харолд и Мод“ от Колин Хигинс, „Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър и др.
Леда Тасева е една от основоположничките на новото българско кино. Участва във филмите „Бъди щастлива, Ани!“ (1961), „Сиромашко лято“ (1973), „Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977), „Мигове в кибритена кутийка“ (1979), „Прозорецът“ (1980), „Да обичаш на инат“ (1986) и др.
Носителка е на орден „Кирил и Методий“ първа степен (1986), на наградата на Съюза на българските филмови дейци за женска роля (1980) и др.
Леда Тасева умира на 4 юли 1989 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари