Отличиха посмъртно Борислав Зюмбюлев за цялостен принос в журналистиката

Главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев (1968-2024) бе отличен посмъртно с награда за цялостен принос в журналистиката в рамките на седмото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report (2024). Събитието, организирано от Dir.bg, се състоя тази вечер. БТА е медиен партньор на инициативата.
Наградата за цялостен принос бе връчена от Светослав Иванов и получена от Георги Милков. „Чиста журналистика се прави с чисто сърце. А Борислав Зюмбюлев имаше чисто сърце“, каза Милков. „Днес е ден, в който се сбогувахме с колега, аз мога да кажа – и приятел“, каза Светослав Иванов, който бе член от журито на конкурса. Добрият журналист по правило е добър човек, няма добър журналист, който да не е добър човек, допълни той.
Общо 14 отличия бяха връчени на церемонията на Web Report 2024. 
Лауреат в категория „Общество“ е Анна Карадакова от „Нова телевизия“ за материала „Битка за детските сърца”, „Истински истории“ – Георги Караманев от „Дигитални истории“ за „Исус. Програмистът, дошъл от гетото“, „Култура и изкуство“ – Калоян Константинов от „КлинКлин“ за „Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия“, „Икономика“ – Михаил Мишев от „КлинКлин“ за „Ромите ни претопяват – не! Те са ключ към икономически подем“, „Технологии и иновации“ – Мая Димитрова от Българската национална телевизия (БНТ) за „Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?“, и „Спорт“ – Петър Георгиев от БНТ за материала „Смелото сърце на Георги Пеев – репортаж за един шампион“.
Осем специални награди получиха за видеорепортаж – Станимира Атанасова от Би Ти Ви за „Винаги Джулия“, фоторепортаж –  Юлиан Петров от Lap.bg, за „Стилиян Петров по време на „Мач на Надеждата“, и подкаст – Константин Мравов от БНР, „Бинар“ за „Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община“.
Отличия „Майстор на словото“ получи Райко Байчев от „Актуално“ за „Ида и аз подир нея“, а „Млад автор“ – Ангелина Ангелова за репортажа „В клас с трима ученици – история от Драгоман“, публикуван в Scool Media.
Сред наградите тази година е и „Зелено перо“ – за журналистика, отговорна към природата, тя е за Свилена Велчева от „Еко Варна“ за „Побити камъни – побита с отпадъци история в сегашно време“.
Петър Нанев от Би Ти Ви беше отличен в категорията „Гореща точка“ за материала „Оцелели след атаката на „Хамас“ в кибуц Бе’ери“
За първи път тази година се връчва специален приз за журналистическо разследване. Отличието получи Мария Ванкова от Би Ти Ви за „Лекарство на всяка цена“. 
В журито на конкурса тази година участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова – журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова – програмен директор на радио „Фокус“, Методи Владимиров – изпълнителен продуцент „Новини“ в „Нова телевизия“, Ваня Николова – журналист и сценарист, журналистът на Би Ти Ви и водещ на „120 минути“ Светослав Иванов, главният редактор на „Капитал“ – Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg – Никола Костадинов, главният редактор на Offnews.bg – Владимир Йончев, Найден Тодоров – председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева – главен редактор на „Мениджър нюз“, Евгени Димитров – основател на агенция „Булфото“, Илияна Захариева  – директор „Корпоративни комуникации“ в А1, Николай Петров – старши редактор и водещ на програма „Хоризонт“ в БНР, и Александър Попов – главен редактор на Dnes.bg.
Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари