Отношенията България – Азербайджан са фактор за стабилността в Кавказ, Черноморския регион и за енергийната сигурност на Европа, смята Румен Радев

Отношенията на най-високо равнище са стабилна основа за развитие на двустранните отношения, не само в интерес на България и Азербайджан, но и за укрепване на стабилността на Кавказ и на Черноморския регион, за укрепване на енергийната сигурност на Европа. Това каза държавният глава Румен Радев в изявление за медиите в Баку. Президентът е на посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев.
По-рано днес двамата президенти проведоха среща на „четири очи“ и подписаха редица документи от взаимен интерес за укрепването на двустранното сътрудничество.
Азербайджан и България са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. Израз на тези отношения е стратегическият диалог на най-високо политическо ниво, подчерта Радев.
Той отбеляза, че Азербайджан се е превърнал в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската икономика. Президентът припомни, че  през есента на 2022 г. в София, в присъствието на президента Алиев, стартира експлоатацията на междусистемната газова връзка между Гърция и България , с което се свърза южният газов коридор с Централна и Източна Европа.
Той отбеляза още и подписването на Меморандума за „Солидарити ринг“ за съвместяване на усилията и възможностите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и „Сокар“ за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.
Задълбочиха се отношенията между правителствата на ниво бизнес и между общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развитие на свързаността във всички нейни измерения – енергийна, транспортна, дигитална, за обмен във високите технологии и иновациите, в зелените политики, в областта на образованието, науката, културата и туризма, посочи Радев.
Радев заяви, че подписаната декларация за укрепване на сътрудничеството между двете държави днес е израз на потенциала и взаимното желание и политическа воля на нашите страни да продължат да развиват отличните отношения.
С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност, посочи Радев. Чрез развитието на тази свързаност допринасяме за сигурността и стабилността на целия регион, за обмена между Азия и Европа. Средният коридор е наш приоритет, добави Радев. Той отбеляза, че продължават и  разговорите за унифициране на тарифите на всички митнически процедури, за да се облекчи увеличаващият се трафик. Беше важно подписаното днес споразумение за съвместно опериране между „България Еър“ и азербайджанския национален авиопревозвач, за възобновяване на линията София – Баку – София, което ще започне от юни тази години, изтъкна Радев.
Радев подчерта, че е важно и споразумението между „Сокар“ и „Асарел инвестмънт“, защото това е поредна стъпка в задълбочаването на енергийното сътрудничество и газификацията на България.
По отношение на предстоящата конференцията на ООН за климата Радев заяви, че страната ни е готова да окаже всякакъв вид експертна помощ за реализирането на това събитие.
Част от българските компаниите предлагат вече готови конструктивни решения, които да способстват Азербайджан да развива своята водеща роля в региона, като страна, която развива зелени високи технологии за опазване на околната среда, каза още Радев. Той посочи като пример съвместното предприятие за обработка и утилизация на отработени масла, за утилизация на строителни материали, както и възможността Азербайджан да се превърне в център на мрежа за доставки с каргодронове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари