НачалоСвятОтново в час! Училищата в Украйна отвориха врати за началото на новата...

Отново в час! Училищата в Украйна отвориха врати за началото на новата учебна година

Тази година в първия учебен ден в няма да има разкази на децата за забавни случки през ваканцията, прекарана с родителите, а споделяне на истории за оцеляване по време на война, пише Асошиейтед прес по повод началото на новата учебна година в аднатата страна. Много ученици не са посещавали занятия от 23 февруари заради започналите ден по-късно военни действия.

Оттогава в Украйна са убити най-малко 379 деца, а 223 са безследно изчезнали според данни на украинса главна . Децата, които според украинските власти са били прехвърлени насилствено в от окупираните от Москва територии, са 7013.

Някои деца са били принудени да напуснат родните си места, бягайки от бомбардировките, други са се укривали седмици наред в мазета. И докато в т.нар. „безопасни“ области понякога е можело да се провежда онлайн обучение, часовете често са били прекъсвани от воя на сирените.

Засегнатите от военните действия училища са 2400, като 269 от тях са напълно разрушени.

Ударите срещу цивилни зони продължават и броят на жертвите сред децата расте. След първите месеци на шок обаче 51 процента от училищата в Украйна днес отварят врати, за да посрещнат учениците за присъствени занятия, въпреки риска. Има и възможност за онлайн обучение, ако това предпочитат родителите.

„От критично значение е то да се върне към нормалния си ритъм“, заяви Джеймс Елдър, който е говорител на УНИЦЕФ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО