„Отразяването на войната“ бе тема на дискусия на журналистите Бойко Василев и Ариан Шьомен в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Най-важното нещо, което става в момента, е войната в Украйна. Искам да знам, че не съм мълчал. Това каза Бойко Василев по време на дискусията под надслов „Отразяването на войната“, която се проведе тази вечер във Френския институт в София. Негов събеседник е Ариан Шьомен, репортер на терен във в. „Монд“.
„България е единствената страна в Европейския съюз, която е едновременно славянска и православна. Тя е единствената, която по този признак прилича най-много на Украйна и Русия. Следователно българското значение в ЕС като мерило за това дали на нашите ширини демокрацията и европейската идея успява е невероятно. Ако България бъде нарисувана като провал от нечия враждебна пропаганда, това означава, че посланието за страни като Украйна, а в бъдеще – и Беларус, става много тежко – ето такива като вас не успяват в Европа. Затова аз смятам, че разговорът за Украйна в момента е разговор за България. Затова аз смятам, че трябва да го водим, колкото и на някои наши сънародници да им се струва труден и и неприемлив“, каза Бойко Василев в началото на дискусията.
Ариан Шьомен разказа, че била в Киев по покана на местния демографски институт. Завели я в Харков. „Това е градът, обзел вниманието на Путин. Била съм три-четири пъти там. Първото нещо, което ми направи впечатление, бяха най-различни приложения в телефоните на украинците, които ги предупреждават кога да слизат в мазетата. Това много ме порази“, разказа френската журналистка. 
Другото, което, по думите й, я поразило, било това, че кметът на Харков на всеки 15 дни мени мястото си на работа, тъй като е цел на руснаците. „Първото нещо, което ми каза, бе: „Когато се върнете в Париж, кажете им, че имаме нещо, с което да се защитаваме“.  Той ми говори много за войната с дезинформацията. Че всеки ден трябва да се показва, че е жив, и не се е предал. И че градът не е паднал“, разказа Шьомен.
Бойко Василев обясни, че е отразявал войната в бивша Югославия, сега говори и за тази в Украйна. „Всяка война прилича на другата по своята жестокост и безмисленост“, каза още той. По думите му общото между двете войни е борбата за истината. Тогава си я имаше обикновената лъжа. А лъжата се появява тогава, когато има нужда от пропаганда. Всяка от страните използва пропаганда за своя цел, допълни Василев.
„Това е войната на алтернативните истини“, заяви Ариан Шьомен. Според Бойко Василев е нужна журналистика, която да проверява фактите, преди да стигнат до екран. Защото стигнат ли до екран, дебат не може да има.
„Историята е най-слабият учител, а може би ние сме най-слабите ученици“, каза Бойко Василев по повод общите черти между войната на Балканите и тази в Украйна. По думите му много бързо сме забравили войната на Балканите. 
„Докато тече войната, светът гледа към теб, светът помага. Тук много малко интелектуалци се страхуват да говорят за Украйна, за да не загубят лайкове“, обясни той.
По думите му балканските войни някак приличаха повече на граждански и всяка от страните извърши недопустими зверства. „Спомням си, че когато бомбардираха Сараево, измислиха термина урбаницид. Когато унищожаваш един град, за да не може да се живее в него“, разказа той.
Сега бързо пристигат новините, но бързо идва и забравата. Все по-трудно е да държиш истински важните неща в новините. Това не е проблем на медиите, а на времето, в което живеем. Колкото повече продължава войната, толкова по-трудно ще бъде на Украйна да удържи, добави Василев.
Според него войната циментира идентичностите. Украинската идентичност днес е много по-здрава, отколкото беше през 2014 година или през януари 2022 година, допълни българският журналист. По думите му за такива процеси трябва да има силен проблем и силна външна подкрепа.
След дискусията бе прожектиран филмът „20 дни в Мариупол“ на украинските журналисти Мстислав Чернов и Евгений Малолетка. Лентата спечели награда „Оскар“ за най-добър документален филм за 2024 г. Прожекцията е в рамките на „София филм фест“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *