Отрицателна е нотификацията от EK за предложенията за промяна на формулата на СЕСПА на лекарствата

Рекламирай в beZpartien.bg

Отрицателна е нотификацията от Европейската комисия (ЕК) за предложенията за промяна на формулата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Това каза проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, по време на заседание на комисията. Темата ще бъде обсъдена на следващо заседание.
Промяната е свързана с начина на изчисляване на недостига на лекарства в страната. Към момента за недостиг се приема, когато количеството на даден медикамент в страната за последните шест месеца намалява под 65%. Предложението е за недостиг да се смята, когато количеството от даден медикамент е под 100%, изчислено на база средномесечното му потребление за предходните 12 месеца, считано от деня на извършване на анализа за установяването на недостига.
На заседание на комисията през октомври 2023 г. проф. Ангелов посочи, че след извършен одит, от „Информационно обслужване“ АД изпращат писмо на министъра на здравеопазването, с което посочват, че формулата, с която работи СЕСПА и се отчита нивото на задоволеност на пазара, е грешна. Има и притеснителни констатации, направени от „Информационно обслужване“ АД, свързани с това, че системата работи с нелицензиран софтуер. Посочва се още, че СЕСПА е направена така, че позволява да се променят данни шест месеца назад, допълни тогава проф. Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *