Отсъствието на лекарства и трудният достъп до съвременните изследвания са част от проблемите при страдащите от епилепсия, каза Веска Събева

Рекламирай в beZpartien.bg

Отсъствието на лекарства и трудният достъп до съвременните изследвания са част от проблемите на страдащите от епилепсия, но за съжаление те не се решават. Това каза пред журналисти председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по време на събитие, организирано във връзка със Световния ден за информация за заболяването епилепсия – „Лилав ден“ (Purple Day). 
Искаме да информираме обществото, че епилепсията е като всяко друго заболяване и то трябва да се разглежда като такова, за да може да преодолеем тази стигма, която съществува за него, посочи Събева. По думите ѝ доста често се установява, че хората имат друго заболяване, което предизвиква състояние на епилепсията и е можело да бъде овладяно по друг начин.
Тя каза, че децата, страдащи от епилепсия, както и техните родители, се притесняват да говорят за това, особено когато епилепсията е в лека форма. Те живеят с надеждата, че ще се излекуват и то се случва в 70% от случаите, но остават с мислите, че са били болни, допълни Събева. В нашата организация имаме много хора, които са с висше образование, със семейства, но не биха застанали да говорят за заболяването, за да не ги сочат с пръст,  разказа председателят на асоциацията. 
Събева обясни и как се оказва първа помощ при епилептичен пристъп. Човекът не трябва да се мести, освен ако не е на стълби или на пътното платно, обясни тя. Трябва да го обърнете на една страна и да се подложи нещо меко под главата му, за да не се нарани при спазмите. Също така човекът, получил пристъп, може да си прехапе езика и да потече кръв, но хората не трябва да се плашат от това, обясни още Събева. Най-важното е да си погледнете часовника, посочи председателят и допълни, че ако пристъпът продължи повече от 5-7 минути, трябва да се потърси „Бърза помощ“. Ако пристъпът премине, е редно да останете при човека още 10-15 минути, защото той е дезориентиран.
По време на събитието, учениците от 112 ОУ „Стоян Заимов“, заедно с художника Иван Яхнаджиев и неговата най-малка ученичка Дара, рисуваха цветни картини. Децата раздадоха и листовки „Първа помощ при епилепсия“. 
На 26 март се отбелязва Световният ден за информация за заболяването епилепсия или „Лилав ден“ (Purple Day),. Денят се отбелязва на тази дата от 2008 г. и е посветен на повишаване на осведомеността за епилепсията в световен мащаб. Целта на „Лилавия ден“ е хората с епилепсия да споделят за състоянието си и да се получи обществен разговор за нуждите и проблемите им, обясниха от Асоциацията. Символ на този ден е лилавата панделка, а по света хората обличат дрехи в лилав цвят, за да подкрепят болните от епилепсия и техните семейства.
В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди. Това каза през февруари за БТА Веска Събева. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *