Паметник на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов бе открит в Самоков

В Самоков официално бе открит паметник на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов. Той се намира в историческата зона на града, при емблематичната Чорбаджийска фурна.
Официалното откриване на паметника на първия фотограф бе направено от кмета на Община Самоков инж. Ангел Джоргов и скулптора на монумента Маргарита Иванова. 
„Събрали сме се на това прекрасно място още веднъж да подчертаем историята на града, тъй като Самоков е град на много първи неща. Едно от тях е първият български фотограф Анастас Карастоянов“, каза кметът Джоргов. 
Той подари на официалните гости книга, която разказва за живота и делото на пионера на българската фотография, написана от уредника в Исторически музей в града Любомир Николов.
Кметът и директорът на музея д-р Веселин Хаджиангелов поднесоха пред монумента на Карастоянов венец. „Всеки паметник е мерило за всеки един град – колкото повече паметници има, толкова повече и градът е по-значим. Самоков един от тези градове, които са дали толкова много имена и личности оставили ярка след в българската история и култура, че няма как да не ги почетем и гордеем с тях“, каза в словото си д-р Веселин Хаджиангелов. Той посочи, че личността на Карастоянов е дала толкова много на българския народ, като отбеляза, че е човекът, който фотографира българските възрожденци, а в композицията на монумента е показана малка част от тях.
На събитието присъстваха и членовете на творческия колектив изработил паметника – ландшафтният архитект Калинка Даркчиева, проектантът на пространството около паметника арх. Мими Герасимова, както и наследниците на Анастас Карастоянов. 
На церемонията говори и авторът на паметника Маргарита Иванова. „Щастлива съм, че съдбата ми даде възможността и това предизвикателство да изградя паметник на първия фотограф. За мен беше предизвикателство да проуча и неговото житие. Той е изключителна личност“, посочи тя. По думите на Иванова в скулптурната композиция на паметника е сложила част от фотографиите, които той е направил – Васил Левски, Александър Батенберг, Стефан Караджа, Ильо войвода и други.
Архиерейският наместник на Самоковската духовна околия – ставрофорен иконом Михаил Колев, каза, че когато говорим за Анастас Карастоянов можем да го наречем от златното поколение на самоковските възрожденци. 
Припомняме, че през 2017 година Община Самоков с решение на Общинския съвет прие статута и учреди Национална награда за фотографско изкуство. Целта е от една страна да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се подчертае ролята на Самоков за развитието на фотографията в страната ни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари