Паметник на свещеник ще бъде поставен пред храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Монтана, където той е служил

Паметник на протойерей Йордан Попов Илиев ще бъде поставен пред православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Монтана, в който през 20-те години на миналия век свещеникът е служил, съобщиха от общината.
Мястото на паметника е определено от Общинския съвет. То е в непосредствена близост до храма, на който преди около 100 години протойерей Йордан Илиев е бил председател.
Паметникът е дарен от проф. Николай Илиев – внук на протойерей Йордан Илиев. Той е изработен от скулптора Александър Хайтов.
Отец Йордан Илиев е бил председател на храма „Св. св. Кирил и Методий“ по времето на Септемврийското въстание. В книгата си Спомени от септемврийските събития 23-25 септември 1923 година“, издадена през 1931 година, той подробно описва развоя на въстанието в град Фердинанд, сега Монтана. Свещеникът се грижи за ранените от двете страни, моли се за изцеление на пострадалите и чете молитви за жертвите от двете страни, като погребва много от тях.  Пред 1942 година протойерей Йордан Илиев е пенсиониран след 41 години служба. През 1956 година е задържан и изпратен в лагера в Белене, където умира през 1959 година.
Илиев е баща на девет деца, като три от тях получават юридическо образование, а един е военен пилот и командир. Това е Богдан Илиев, който при атаката срещу София на английската и американската авиация през март 1944 година излиза на въздушен бой с още български пилоти срещу многократно превъзхождащи ги по численост самолети на противника, успява да свали два от тях и да се приземи, като по този начин забавя атаката срещу българската столица и дава възможност на населението да се укрие в подземни скривалища и по този начин да се намали броят на жертвите. След това Богдан Илиев е отличен с орден за храброст. През 1946 година обаче Илиев е уволнен от българската армия защото бил „царски офицер“ и до смъртта си през 1996 година живее в Монтана, като работи миньор, локомотивен машинист, автомонтьор и инструктор на млади пилоти. През 2016 година в Монтана е поставен паметник на Богдан Илиев, изработен от същия скулптор – Александър Хайтов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари