Панихида за цар Борис III ще бъде отслужена в Рилския манастир

Рекламирай в beZpartien.bg

Панихида за цар Борис III по повод 80-годишнината от кончината му ще бъде отслужена в Рилския манастир, съобщиха от секретариата на Симеон Сакскобурготски. 
„На 28 август 2023 г. се навършват 80 години от кончината на непрежалимия Цар-Обединител Борис III (1894-1943). По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх  и Св. Синод на Българската православна църква ще се отслужи съборно Заупокойна архиерейска Света Литургия от 09:30 часа и Панихида от 11:00 часа в храма на Светата Рилска обител”, се посочва в съобщението.
„Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщават от семейството на своята интернет страница. 
Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *