Панихида за девет дни от кончината на патриарх Неофит бе отслужена в митрополитския храм „Св. великомъченица Марина“

Рекламирай в beZpartien.bg

Девет дни от кончината на новопреставилия се блажено починал и приснопаметен български патриарх Неофит се навършиха днес, на 21 март. По този повод в митрополитския храм „Св. великомъченица Марина“ в двора на Софийската света митрополия бе отслужена панихида, съобщиха от митрополията.
Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.
Да почетат своя архипастир и да отправят към Бога смирена молитва за упокояване душата на Първопредстоятеля на Българската православна църква в храма се събраха духовници и служители в патриаршеския дом и митрополията, сред които и племенниците на патриарх Неофит – Симеон и Стефан.
С „Вечная памет“ огласиха митрополитския храм „Св. великомъченица Марина“ присъстващите, които се помолиха за вечен и блажен покой на новопреставения и незабравим патриарх.
С утешително слово се обърна митрополит Григорий. Той призова вярващите в своята лична молитва да се молят Богу за Светейшия патриарх Неофит, „да го причисли в недрата на Авраама, Исаака и Якова, и да не бъдем като езичниците, които скърбят безутешно, защото за тях идва смъртта и няма надежда“. „Всеки вярващ християнин знае, че животът на човек не свършва със смъртта, но той е залог за бъдещия и трябва тук, на земята, да се подготвим за вечния живот и блаженство“, каза митрополит Григорий, като припомни, че упокоилият се вече не може да се моли на Бога, а ние трябва да правим това за него. „Нека при всяка възможност усърдно и горещо да се молим на Бога за блажено починалия наш отец и първосветил на родната ни църква български патриарх и Софийски митрополит Неофит! Бог да го прости и да му дарува вечен и блажен живот в Своето царство“, с тези думи завърши словото си владиката.
След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството се отправи към катедралния митрополитски храм „Св. великомъченица Неделя“, до гробното място на патриарх Неофит, устроено в южната колонада на храма. Там те отслужиха трисагий, заупокойна молитва, и се помолиха: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“.
На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *