Панорамата в Плевен представя изложби с лични вещи на Левски и оригинални фотографии от Руско-турската война за „Нощ в музея“

Концерт и изложби в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ са част от програмата на Регионалния военноисторически музей (РВИМ) в Плевен за европейската инициатива „Нощ в музея“. Това съобщи Богомил Стоев, завеждащ отдел „Връзки с обществеността, образователни програми, музеен маркетинг и реклама“ в РВИМ.
„Нощ в музея“ ще започне с изпълнения на формация „ГеоМарЧаЛо“. Веднага след концерта панорамата отваря свободно врати. 
Посетителите ще могат да видят изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на регионалните исторически музеи (РИМ) във Велико Търново и Ловеч. В нея са представени лични вещи на Апостола на свободата. Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ-Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски“, която в 18 постера проследява изминатия път – от възникването на идеята за създаването му в началото на 20 век до наши дни. 
В залата за временни експозиции е представена изложбата „Съхранените спомени за войната“. Тя показва сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, които пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея, каза още Стоев.  
За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на музея.  
Партньори на РВИМ и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар. Ученици от Професионалната гимназия но туризъм „Алеко Константинов“ ще участват в организацията на „Нощ в музея“. Членове на регионален клуб „Традиция“, облечени в атрактивни униформи, ще потопят посетителите в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея.  
„Нощ в музея“ в плевенската панорама ще започне в 19:00 часа на 11 май, събота. През деня музеят няма да работи с посетители, уточни Стоев.
Припомняме, че по традиция „Нощ в музея“ е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Събитията, включени в нея, започват на 11 май като кулминацията ще е на празничния 15 май. Предвидени са концерти, изложби, спортни състезания и творчески занимания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари