НачалоИкономикаПАП: Инфлацията в Полша ще остане висока, казва управителят на централната банка

ПАП: Инфлацията в Полша ще остане висока, казва управителят на централната банка

Инфлацията в Полша ще остане висока през следващите месеци, но скоро трябва да започне да намалява поради спад на ръста на те на енергията на годишна база, предаде специално за полса агенция ПАП, цитирайки Адам Глапински, управител на Националната банка на Полша (НБП).
Глапински рави това изявление на пресконференция в четвъртък, която последва решението на централната банка от сряда да повиши основния лихвен процент с 25 основни пункта, до 6,75 процента, в опит да се пребори с рекордно високата инфлация, която достигна 16,1 процента през август.
„Изчисляваме, че приносът на цените на енергията към инфлацията през август е 5,9 процентни пункта, а на [цените на] храните – 4,6 процентни пункта“, каза той и добави, че инфлацията продължава да расте, но с по-бавни темпове от преди.
Според Глапински през лятото се очерта повратна точка в инфлационните показатели.
„Що се отнася само до инфлацията и точно както НБП каза по-рано, лятото вероятно беше повратна точка за инфлацията в Полша, пикът на инфлацията, това е това плато, може да се покачи малко, малко да се понижи и след това инфлацията постепенно ще намалява“, каза той.
Шефът на централната банка призна, че икономическата активност показва признаци на забавяне, но според него състоянието на та все още е много добро и няма заплаха от рецесия.
„Редица държави вероятно ще изпаднат в рецесия, но Полша няма“, каза той.
Според Глапински инфлацията в Полша има шанс да спадне до около 7% през 2023 г. и до 3% в края на 2023 г., при условие че правителството запази настоящия антиинфлационен пакет от данъчни облекчения и регулираните цени останат непокътнати .
„Но най-вероятно това е невъзможно, защото ще са необходими огромни суми“, заключи Глапински.
Управителят на НБП също намекна, че централната банка може да започне да намалява лихвените проценти в средата или в края на 2023 г. 
(Новина, избрана от полската агенция ПАП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО