Парламентът прие законови промени за оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни за сезонна работа

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 
Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на пребиваване за дългосрочна и за краткосрочна сезонна заетост. С тях се създава правна възможност чужденец, който пребивава на територията на Република България и притежава разрешение за пребиваване, различно от Eдинно разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване без да е необходимо да напуска територията на страната. Предвижда се и възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа за срок до 90 дни и влезли с виза за краткосрочно пребиваване.
Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) посочи, че законопроектът решава два проблема – да може да се удължава визата на определени лица, без да се налага да напускат страната. Наемате работник за летния сезон, трябва ви за зимния, обаче трябва да го пратите, да напусне страната, да мине там процедурата и да се върне обратно, даде пример той какъв е редът в момента. Другото предложение е, че вместо да сключвате договор с този работник само за единия сезон – 90 дни, сега имате възможност, без да напуска страната, да се удължи с още 90 дни, т.е. да покриете и зимния сезон в рамките на една година, обясни Манев. Той призова депутатите да гласуват промените на две четения, за да осигурят туристическия сезон.   
Христо Проданов („БСП за България“) също призова законопроектът да се приеме на две четения. Във връзка с това, че всички подкрепяме това предложение и че утре е последното заседание на НС, и моят призив е да действаме бързо. Ако не го направим това нещо, започва туристическият сезон, а хората наистина изпитват нужда от работна ръка, добави той. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари