Парламентът ратифицира споразумението със САЩ по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

Рекламирай в beZpartien.bg

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. 
„За“ бяха 161 депутати, „против“ – 56 , трима се въздържаха. „За“ бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС  и „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха от  „Възраждане“, „БСП за България“ и четирима нечленуващи в парламентарна група народни представители.
След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката – да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.
С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.
Коста Стоянов от „Възраждане“ отбеляза, че на идеен проект се издава разрешение за строеж на мощности, което според него е предпоставка за значително увеличаване впоследствие на цената на строежа на 7 и 8 блок, както и за комисионни в размер на десетки милиарди. От парламентарната група настояха процедурата да бъде прекратена, да се проведе нова на базата на конкурентоспособност
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще гласуват за узаконяване на една „голяма кражба“, посочи Стоянов. Той се върна назад към командировка в САЩ на членове на комисията по енергетика, без в делегацията да са включени представителите на „Възраждане“ в комисията. Моля Ви по законопроекта, а не мемоарно, прекъсна го председателят на парламента Росен Желязков.
Имаме дотук една-единствена избрана технология и една-единствена компания, която ще строи по нея – без конкуренция и прозрачност на избора ѝ, продължи  Стоянов.
Българският парламент ще бъде превърнат в „гумен печат“, добави колегата му Петър Петров.
Всичко е заради технологията  АР1000, включи се в дебата Борислав Гуцанов от „БСП за България“. За пореден път от левицата припомниха, че има една-единствена централа, която работи по тази технология. Нали сте наясно, че 30 млрд долара не може да бъдат изплатени, в момента сте готови да отидете на 30 млрд., и то при технология, която е само в една страна, коментира депутатът. И отбеляза, че  Великобритания се е отказал от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка. Защо се натискате и слагате наколенки, това ще е „черна дупка“, в която парите ще потънат, но ядрена мощност няма да бъде изградена, заяви Борислав Гуцанов. Той отбеляза, че БСП винаги е била за ядрената енергетика, но искат реални действия, а не „поредната кражба“. Ще се задейства ли някога прокуратурата за това, което се случва, попита Гуцанов.
По каква логика ще подпишем с канадска фирма, чието ръководство е в САЩ, какво ще направи американското правителство, ако тя фалира, попита колегата му Румен Гечев. Какво става с парите на българския народ, добави той.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *