Парламентът създаде временна комисия, която да провери всички факти относно проекта „Турски поток“

Рекламирай в beZpartien.bg

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България. Решението дойде след над четири часа дебати между народните представители и серия от почивки.
Проекторешението беше внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Депутатите гласуваха и състава на временната комисията, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС,  Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС,  Даниел Проданов и Коста Стоянов от „Възраждане“, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Павела Митова от „Има такъв народ“.
Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец. 
Тя трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други замесени административни лица. Комисията трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта „Турски поток“  на територията на Република България – финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта – спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта.
Комисията трябва да направи и анализ дали в „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България“ се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва също да извърши анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна. Също така и анализ на изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България“, показващи как газопроводът „Турски поток“ е бил реализиран под диктовката на руската компания „Газпром“ и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на „Турски поток“. 
По време на дебатите Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че „Балкански поток“ е проект, който може да се види, пипне и носи стотици милиони. Тя допълни, че не се притесняват от временната комисия, защото са работили само в интерес на България.
Венко Сабрутев (ПП-ДБ) попита Петкова къде е оригиналът на пътната карта и защо я няма в Министерството на енергетиката. 
Пътната карта ви е предоставена по времето на управлението на Кирил Петков, от ДАНС ви е предоставено копие, каза Петкова в отговор на Сабрутев. Тя посочи, че ще видят тази пътна карта отново и се надява и колегите да я видят, за да анализират точка по точка какво съдържа тя и къде, и в каква степен не са защитени националните интереси на България или нещо е направено в противоречие с изискванията на правилата на Европейския съюз.
От „Има такъв народ“ (ИТН) попитаха ПП-ДБ „къде са били девет месеца“ докато са управлявали с ГЕРБ-СДС и защо тази комисия се предлага чак сега. 
Това, което ние правим от 2021 г. насам, българските граждани най-накрая от дистанцията на времето си дават сметка, че хората, които бутат „влака на държавата“ сме ние от ПП-ДБ, каза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). По думите му са показали, че и в настоящото Народно събрание (НС), могат да работят с колегите от ГЕРБ докато припознават тези политики – намаляване на равенството, увеличаване на доходите, приближаване по стандарт към Европейския съюз (ЕС). 
Никой от парламентарната група на ГЕРБ-СДС не смята, че има проблем в този проект, посочи Петър Николов (ГЕРБ-СДС). По думите му и никой в българското общество не мисли, че има проблем в „Турски поток“. Николов каза, че през последните 30 години няма друг инвестиционен проект, който да е толкова успешен и толкова бързо да се е изплатил. Никой при нас не се страхува, тревожи и вълнува от този проблем. Тук проблем просто няма, добави депутатът.
Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) изтъкна, че проектът за изграждане на „Балкански поток“ („Турски поток“) е започнал от парламента и през 2018 г. на 30 ноември се взима единодушно решение, с което се възлага на правителството да го изгради. 
Опасяваме се, че ако тази комисия бъде създадена и бъде председателствана от някой от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ или ДПС ще има процедура по напомпване на електроратите на различните организации, каза Искра Михайлова от „Възраждане“. 
Според Борислав Гуцанов от „БСП за България“ такава комисия трябва да има, но е трябвало да бъде създадена преди девет месеца. 
Вие всъщност нямате аргументи и ние ще се радваме тази комисия да работи, каза Александър Ненков (ГЕРБ-СДС). По думите му този проект е един от най-добре реализираните, защото за година и половина – две е спечелило около 1,3 млрд. лева, а самият проект струва два милиарда и половина. Няма как да ме убедите, че това не е проект в полза на българския данъкоплатец, добави Ненков и предложи да се включи в обхвата на тази комисия, да установи какво се е случило с дерогацията за „Лукойл“.
Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), смята, че трябва да се направят две комисии – едната за „Лукойл“ с председател от ГЕРБ-СДС, а другата за „Турски поток“ с техен председател. Той каза, че ще подкрепят и двете.
От „Възраждане“ предложиха също разделянето на комисиите, но според Ненков (ГЕРБ-СДС) няма проблем една комисия да се занимава и с двата казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *