Парламентът се събира днес на извънредно заседание, за да изслуша служебния премиер за резолюцията на ООН за Сребреница

Народното събрание (НС) ще заседава извънредно днес следобед – 2 юни,  информира на интернет страницата си законодателният орган. Разпореждането е подписано от Росица Кирова – „за председател на Народното събрание“, се посочва в съобщението.
В петък „Продължаваме промяната-Демократична България“ внесоха искане в деловодството на Народното събрание за извънредно заседание на депутатите по две теми.
Едната е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.
„България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е „за“. Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения“, каза вчера служебният премиер Димитър Главчев при поставяне началото на реалните действия по разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница. 
България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.
В публикувания дневен ред на извънредното заседание е и обсъждане на проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти. 
Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на НС по искане на една пета от народните представители. Правилникът на парламента казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали НС е във ваканция или не.
Парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ няма да участва в извънредното заседание на парламента, заяви вчера на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.
Народните представители от „Възраждане“ няма да присъстват на извънредното заседание на Народното събрание, заяви в петък Костадин Костадинов в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията. Призоваваме заседанието да не се състои, а народните представители със съвест да не влязат залата, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари