Парламентът ще обсъди на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка

Рекламирай в beZpartien.bg

На извънредно заседание от 10:00 ч. Народното събрание ще разгледа на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (БНБ). Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.
Промените са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.
Преди пленарното заседание, от 9:00 ч., законопроектът ще бъде обсъден на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.
Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“.
Както БТА предаде в четвъртък, съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Досега нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен и предстоят предсрочни парламентарни избори.
В петък приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател.
Още същата вечер от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *