Парламентът задължи представителите на правителството в НОИ да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11 % от 1 юли т.г.

Със 78 гласа „за“ , без „против“ и „въздържал се“ парламентът одобри проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли т.г.
ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не участваха в гласуването. Така решението бе прието с гласовете на ПП-ДБ, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и двама независими депутати.
Съгласно мотивите на вносителите в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. са разчетени средства за ежегодното осъвременяване на пенсиите в размер на 11 %. В същото време в публичното пространство се появи информация за намаляване от 11 % на 10 %, се казва в аргументите. Според вносителите от въвеждането на т.нар. швейцарско правило до момента не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при наличие на разлика между прогнозни и действителни данни. В тази връзка е необходимо представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да изпълнят волята на Народното събрание, което е предвидило в ЗБДОО осъвременяване на пенсиите по чл. 100 в размер на 11 %.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари