Първи национален онлайн конкурс за рецитаторско майсторство „Сол за живите“ обяви читалището в балчишкото село Гурково

Първи национален онлайн конкурс за рецитаторско майсторство за възрастни обявява народно читалище „Свобода – 1897“ в балчишкото село Гурково. Конкурсът е със заглавие „Сол за живите“ и е в памет на поета Йордан Кръчмаров. 
„Истината е, че в страната има безброй конкурси за рецитаторско майсторство, но 99 % са за деца и учащи. По тази причина вярвам, че предлагаме уникална възможност за възрастни“, каза за БТА секретарят на читалището Наталия Георгиева. Тя посочи, че този конкурс е допълнение към конкурса за поезия „Сол за живите“, който ще се провежда на пет години. 
Основна цел на конкурса е да популяризира творчеството на поета от село Гурково. „Вторият движещ мотив е да предоставим възможност за изява на пълнолетни майстори на художественото слово и рецитатори, защото в селото ни това изкуство има традиции и изявени имена като Маргарита Николова“, каза още Георгиева и допълни, че почти всички такива конкурси в страната са за деца и ученици, т.е. липсват платформи за изява на възрастни хора с артистични заложби. „Ето защо вярваме, че ще има особен интерес към майсторското ни състезание“, каза още тя.
Рецитаторският национален конкурс ще се провежда в годините, в които „Сол за живите“ няма издание за автори на поезия. По този начин ще се поддържа интереса към творчеството на Йордан Кръчмаров и ще се отбелязва ежегодно неговата рождена дата – 24 юли, с церемонии по награждаване. 
Задължително условие за участие в онлайн конкурса ни е рецитаторите да са навършили 18 години, да се явят с произведения от творчеството на Йордан Кръчмаров и да изпратят видеоклип на своите изпълнения с продължителност до 5 минути. Те ще бъдат оценявани от тричленно жури от известни и професионални актьори. Наградите са парични и специални. Завките за участие и видеата трбва да бъдат изпратени до читалището до 30 юни, след което журито ще определи победителите, а награждаването ще бъде на 27 юли, когато е рождената дата на Йордан Кръчмаров. 
Националният онлайн конкурс за рецитаторско майсторство „Сол за живите“ се провежда под патронажа на кмета на община Балчик Николай Ангелов. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари