Патриарх Даниил: Днес празнуваме нашите предци, които са живели чрез вярата в Бога

“Днес празнуваме тези наши предци, които са живели чрез вярата в Бога, чрез стремежа да живеят по примера, който Господ Иисус Христос им е показал, и им е заповядал.“ Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Даниил в своето тържествено слово за честването на празника на столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ и за втората неделя след Петдесетница – на всички български светии.
„Колкото и близки да сме, колкото и да се радваме по човешки, все пак остава една непълнота, една незадоволеност. Ако я няма пълнотата на вярата, ако я няма радостта от това, че живеем с истината, ако я няма радостта от това, че с нас е Господ Иисус Христос, който подава такава радост, която не осквернява, който подава такава истина, от която човек никога не “ожаднява“, а истината изпълва, запазва и придава смисъл на живота“, каза още новоизбраният български патриарх.
„Велик и благословен празник е – радваме се с тази радост, която Света Неделя е имала, когато е търпяла мъченията и когато е отстоявала вярата, въпреки всичката болка, въпреки цялото отхвърляне от множеството хора, които са я познавали, но за радост на християните, тя е отстояла в името на вярата. Ето тази радост да изпълва нашите души днес“, призова патриарх Даниил.
На тържествената литургия слово по повод празника на храма и избора на Видинския митрополит Даниил за български патриарх произнесе и митрополит Йосиф, който отговаря за православните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия.
С викове “Достоен“ завърши празничното Богослужение в столичния храм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари