Патриарх Даниил отслужи тържествено богослужение за празника на столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил отслужи тържествено богослужение за празника на столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ и за втората неделя след Петдесетница – на всички български светии. 
Рано сутринта в храм „Св. великомъченица Неделя“ се състоя празнична утреня. Веднага след това започна светата литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. На Богослужението присъстваха православни християни, предстоятели на църкви и свещеници. Всички бяха приканени за съучастие молитвено в празничното богослужение. 
Службата започна с освещаване на храм „Св. великомъченица Неделя“. Патриарх Даниил целуна светото евангелие и отправи молитва за здраве и благополучие на всички присъстващи и на целия български народ.
Предстоятелите на храмове от цяла България се прекръстиха над иконата на Исус Христос и Богородица с призив към вярващите в храма за молитва. На всички присъстващи беше прочетен и откъс от светото евангелие. 
Заедно вярващите изрекоха Господнята молитва „Отче наш“.
Накрая на богослужението всички желаещи, предстоятели на храмове и свещеници ще вземат свето причастие.
Във вчерашната вечер българският патриарх Даниил беше официално посрещнат като предстоятел на Софийската митрополитска катедра от столичното духовенство и от Софийската епархия. Състоя се и патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий – заупокойна молитва, за починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, на неговия гроб. 
Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 
За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх. 
Както писа БТА, „задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на Българската православна църква и на народа. Защото призванието на църквата е именно това, да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство – народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов“, каза пред журналисти на 1 юли новоизбраният български патриарх Даниил, преди да отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари