Пътуващата фотоизложба „Моите будители“ представя в Шумен българските олимпийци по природни науки

Пътуващата фотоизложба „Моите будители“ беше открита в Младежки дом Шумен. Тя показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители. Ще остане експонирана до 12 юни. Автор на снимките в експозицията е фотографът Костадин Кръстев – Коко, изложбата е създадена от Фантастико груп.
Всяка година в България се организира национална олимпиада, с общински, областни и национален кръг, поясни Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, в което са тимовете по химия, физика, биология, информатика, лингвистика, астрофизика, математика. В националния кръг общо 10 деца във всяка дисциплина влизат в разширения национален отбор, сред тях се избират участниците в националните отбори. В изложбата виждаме националните отбори за миналата година и техните треньори, добави той.
Шумен се вижда, че е добре представен в информатиката – в младежкия отбор по информатика са три деца от Шумен, в дамския отбор на Шумен също има състезателка от Шумен, отбеляза Горанов и подчерта, че двама основни ръководители на младежкия отбор по информатика са от Шумен – Бисерка Йовчева и Димитър Добрев. За миналата година българските отбори са спечелили 90 медала от международни, европейски и балкански олимпиади. Поводът да гостуваме с изложбата в Шумен са успехите на Школа „АиБ“, изтъкна Горанов.
Бисерка Йовчева, основател и ръководител на Школа „АиБ“, анонсира, че в петък в Русе ще се състои Национален летен турнир по информатика. Възпитаници от всички възрасти на школа „АиБ“ ще участват. Там се определят окончателно младежкият и старшият национален отбор, поясни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари