Пътуващата изложба „Командирите на българското опълчение“ бе открита в Силистра

Изложбата „Командирите на българското опълчение“ бе открита денс в Етнографския музей в Силистра. Експозицията е дело на екипа на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. 
Експозицията е дело на екипа на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тя е посветена на командния състав на Опълчението, начело с руския ген. Николай Столетов, като поставя акцент върху българските командири в редовете на Руската имперска армия. Представени са над 20 постера с биографиите на опълченските командири начело с генерал Столетов, бригадните командири, командирите на дружини, командирите на роти.
„Изложбата е посветена на хората, които имат важната задача да обучат българските доброволци и да ги превърнат в истинска военна част. Голяма част са възприемали назначението си в българското опълчение като понижение. Те са имали съмнения, че едни селяни ще могат да се противопоставят на една редовна и добре въоръжена армия. Въпреки това българските момчета успяват да се докажат, тъй като по-голямата част на отбраната на Стара Загора е поверена на тях“, каза по време на откриването директорът на на Националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.
Сред експонатите в експозицията има документи, медали, ордени и лични вещи. Изложбата гостува в Силистра до средата на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари