Пътуващият фестивал „Лятно театро“ гостува в Нови пазар за Деня на детето

По покана на община Нови пазар в града днес гостува пътуващият фестивал „Лятно театро“, за да отпразнува заедно с деца и родители 1 юни – Деня на детето, съобщи  за БТА Мая Иванова, която отговаря за връзките с обществеността на фестивала. 
Празненството започва с лятното кино с анимация, със забавни игри за малки и големи и ще продължи с куклено-театралния спектакъл „Повече от магия“. 
Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В „Шарена черга“ децата и техните родители ще майсторят свой дизайн от хартия, а в ателието „Усмивки от балончета“ ще се научат как се правят причудливи сапунени балони, отбеляза Иванова. 
Тази година фестивалът “Лятно театро”, който утре ще гостува във Велики Преслав, отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата,  през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели, каза още Иванова. 
„Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на „Артакция“. Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ – режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013 г., компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019 г. попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големият форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката“, припомни Иванова.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари